Textilinformation

Hampa, linne & ull

Hampa

Hampa är en växt som använts under många tusentals år men inte så mycket i modern tid. Användandet av hampa i större utsträckning är dock på väg tillbaka och det går att hitta produkter i hampa på fler och fler ställen. Hampa är en av de mest miljövänliga textilerna så ett större användande av det vore väldigt positivt. Vid odling av hampa krävs inga bekämpningsmedel eller ogräsmedel och även minimalt med vatten. Plantan växer snabbt och tillför även näring till jorden medans de växer.

Hampa som textil är slitstark och påminner om linne i sin struktur. Hampa blandas ofta med andra material t.ex. ekologisk bomull för textilier till kläder. Textilen har en rad goda egenskaper och den är bland annat antibakteriell, smutsavvisande och har ett naturligt motstånd mot mögel. Den torkar också snabbt om den blivit blöt och är en textil som andas bra.

Produkter i hampa kommer finnas till försäljning framöver.

hampa i form av växt, snöre, garn och två olika tyger.
lin i form av torkade linväxter, lingarn och linnetyg.

Linne

Linne är en textil som framställs av linplantornas stjälkar. Odlingen sker gärna i fuktigare klimat och kan med fördel göras i inte allt för varma länder. Bekämpningsmedel behöver sällan användas. Lin är en gammal kulturväxt som använts i många år för dess goda egenskaper.

Linne har en hög draghållfasthet i både torrt och vått tillstånd men är inte så töjbar. Textilen har en hög absorptionsförmåga av fukt och känns svalkande och torr mot huden. Linne har också en antiseptisk förmåga och är en hudvänlig textil som andas. Linnetyget räknas för många till en favorit för sommarkläderna och sängkläderna, och blir dessutom finare och finare ju mer det används.

Naturligt & återbruks produkter i linne 

Ull

Ull från får är den vanligaste förekommande ullen men det finns också ull från get, alpacka, kamel, kaniner och lama. Det finns många användningsområden för ullen som bland annat kan förvandlas till garn och textilier.

Ull har en mängd goda egenskaper och precis som många naturmaterial så andas ullen väldigt bra. Den kanske mest kända egenskapen är nog att ullen håller värmen på ett skönt sätt. Ull värmer även när det blivit blött och passar mycket bra till kläder och accessoarer för det kallare halvåret. Det många inte tänker på är att ull även har en temperaturreglerande effekt och faktiskt även kan användas på sommaren till viss del. Ull är också smutsavvisande och oftast räcker det med vädring eller punkttvätt på en fläck för att få det rent. Desutom väldigt fin att ha i ens inredning. 

Naturligt & återbruks produkter i ull

Olika färger på lockar av fårull