Om Naturligt & återbruk

Bakgrund, aktuellt & produktion av tygrester
Ägare Anne-Lie Smith står vid sitt arbetsbord i sin ateljé.

Bakgrund

Naturligt & återbruk drivs av Anne-Lie Smith i en ateljé i de sörmländska skogarna.
Naturligt & återbruk i dess nuvarande form är en dröm som funnits och formats de senaste tre åren. Arbetsnamnet Naturligt & återbruk har dock använts i olika former flera år tillbaka. Det är först under 2021 som företaget Naturligt & återbruk blir verklighet.

Intresset för sömnad och design har Anne-Lie haft sen barnsben, och som ung gått utbildning på Stockholms tillskärarakademi. Hon har tidigare också arbetat i klädbutik där det visuella med design, färg och form varit höjdpunkten.

På senare år har intresset för naturmaterial, slow fashion, zero waste och att ha en så giftfri produktion som möjligt ökat mer och mer för att till slut vara det som fokuseras på helt. Även ett stort intresse för naturlig odling av grönsaker och blommor har väckts. Så lite syntetiska kemikalier som det bara går i allt som produceras.

Aktuellt

Naturligt & återbruk började mars 2022 som en webbutik med ett sortiment av produkter för hem och inredning samt accessoarer. Även återförsäljning av sulor och tofflor i svensk ull samt hud-och hårvård.

Under vår, sommar och höst bedrivs även försäljning av blommor och växter på de lokala REKO-ringarna och marknader.

Under 2023 kommer återförsäljningen av produkter upphöra vartefter produkterna säljer slut. Fokus kommer detta år att ligga på att designa och producera produkter av tygrester.

 

 

Produktion av tygrester

Hos Naturligt & återbruk slängs inga tygrester! Allt tas tillvara på ner till minsta millimetern och används i skapandet av produkter som kuddfodral, necessärer, väskor, sittunderlag och doftkuddar.

Dels kommer tygresterna från den egna produktionen av bordstabletter, handdukar & servetter samt kuddfodral men också från företag som vill samarbeta med Naturligt & återbruk. I informationen för varje produkt går det att se vart tygresterna kommer i från, och vilka material som använts, främst linne, hampa och ull.

De produkter som skapas av tygrester är unika och skapas bara i ett exemplar, även om liknande produkter kan förekomma. Alla unika produkter av tygrester som är till salu ligger i webbutiken under respektive kategori och kan också ses under kategorin Zero waste.

 

Kuddfodral av tygrester i linne