Om Naturligt & återbruk

Bakgrund, vision & produktion av tygrester
Ägare Anne-Lie Smith står vid sitt arbetsbord i sin ateljé.

Bakgrund

Naturligt & återbruk drivs av Anne-Lie Smith i en ateljé i de sörmländska skogarna.
Naturligt & återbruk i dess nuvarande form är en dröm som funnits och formats de senste tre åren. Arbetsnamnet Naturligt & återbruk har dock använts i olika former flera år tillbaka. Det är först under 2021 som företaget Naturligt & återbruk blir verklighet.

Intresset för sömnad och design har Anne-Lie haft sen barnsben, och som ung gått utbildning på Stockholms tillskärarakademi. Hon har tidigare också arbetat i klädbutik där det visuella med design, färg och form varit höjdpunkten.

På senare år har intresset för naturmaterial, slow fashion och att ha en så giftfri produktion som möjligt ökat mer och mer för att till slut vara det som fokuseras på helt. Även ett stort intresse för naturlig odling av grönsaker och blommor har väckts. Så lite syntetiska kemikalier som det bara går i allt som produceras.

Vision

Naturligt & återbruk börjar som en webbutik med ett sortiment av produkter som accessoarer, hår- och hudvård samt produkter för hem och inredning.

Tanken framåt är att utöka sortimentet vartefter inom nämnda kategorier och under sommaren öppnas en fysisk butik där försäljning av bland annat blommor tillkommer.

Nya kategorier kommer tillkomma, som t.ex. kläder, där den egna kollektionen kommer finnas med men Naturligt & återbruk kommer också vara återförsäljare till andra företag som har kläder i bra naturmaterial.

Drömmen finns också om att en dag ha ett litet café i anknytning till den fysiska butiken. Där kommer det serveras godsaker med enbart naturliga ingredienser i rogivande och lugna miljöer.

Produktion av tygrester

Hos Naturligt & återbruk slängs inga tygrester! Allt tas tillvara på ner till minsta millimetern och används i skapandet av produkter som kuddfodral, necessärer, väskor och doftkuddar.

Dels kommer tygresterna från den egna produktionen av bordstabletter, handdukar & servetter samt kuddfodral men också från företag som vill samarbeta med Naturligt & återbruk. I informationen för varje produkt går det att se vart tygresterna kommer i från, och vilka material som använts, främst linne, hampa och ull.

De produkter som skapas av tygrester är unika och skapas bara i ett exemplar, även om liknande produkter kan förekomma. Alla unika produkter av tygrester som är till salu ligger i webbutiken under respektive kategori och kan också ses under kategorin No waste.

 

Kuddfodral av tygrester i linne